Mietimme Päivin kanssa hänen tilannettaan monelta kantilta sekä erilaisia vaihtoehtoja, joilla hän voisi vaihtaa alaa: omaehtoinen opiskelu päätoimisesti tai työn ohessa, työnhaku ja oppisopimusopiskelu, palkaton opintovapaa ja aikuiskoulutustuki, irtisanoutuminen ja työvoimakoulutus - ja niin edelleen. Kysyin myös Päiviltä, onko Oulun kaupungilla suurena työnantajana tarjota jonkinlaista uudelleensijoitustoimintaa. Tällaisesta Päivi ei ollut kuullutkaan, joten googlasimme asiasta:
Oulun kaupungin henkilöstöraportin 2010 mukaan 134 henkilöä sijoitettiin organisaation sisällä uusiin tehtäviin vuosien 2006-2010 aikana. Uudelleensijoituksen toimintamallin avulla voidaan hakea vaihtoehtoja, joilla työkykyä menettänyt henkilö voi jatkaa muissa tehtävissä joko omassa työyksikössään tai muussa työyksikössä. Usein uudelleensijoitusprosessit lähtevät liikkeelle työterveyden kautta, joissa psyykkinen tai fyysinen työkyvyttömyys tai työkyvyn aleneminen todetaan ja mietitään uusia ratkaisuja työntekijälle. Keskitetyn uudelleensijoituksen asiakkaat ovat sijoittuneet pääsääntöisesti uusiin tehtäviin työkokeilujen kautta. Kuntien eläkevakuutus on rahoittanut pääosan 3 kk:n työkokeiluista.(Mukailtu henkilöstöraportista ja omien tietojeni pohjalta.)
Kehotin Päiviä jututtamaan omaa esimiestään tai työterveyslääkäriä tässä asiassa, vaikka hän etenisikin myös kiinnostavien koulutusten suhteen hakuvaiheeseen. Päivi jäi miettimään asiaa. Hänelle ei ollut tullut mieleenkään, että hän lähtisi selvittelemään tilannettaan työnantajan kautta tai varsinkaan työterveydessä, sillä eihän hän ollut millään tavoin työkyvytön tai sairas. Päivin mielestä luontevammalta tuntui ilmoittaa työnantajalle siinä vaiheessa, kun hän on uuden työn löytänyt ja irtisanoutuu virastaan.
Itse jäin miettimään Päivin tapausta.
- Onko suurella organisaatiolla, jolla voisi olla mahdollisuutta järjestää Päiville uutta, mielekästä, motivoivaa työtä, varaa päästää näin uskollinen ja luotettava työntekijä pois riveistään? Toisaalta, jollei Päivi halua ottaa asiaa esiin työpaikallaan, kuinka esimies/työnantaja voisikaan tukea häntä. Miksi Päivi ei halua jutella asiasta esimiehensä kanssa?
- Onko uudelleensijoitustoiminta tarkoitettu vain henkilöille, jotka on todettu fyysisesti tai psyykkisesti työkyvyttömiksi nykyiseen työtehtäväänsä? Entä Päivi, joka haluaa ennakoida loppuun palamistaan vaihtamalla alaa ja ammattia ENNEN työkyvyn katoamista - saako hän tukea ja ohjausta työpaikaltaan?
- Millä tavoin varhaisen puuttumisen malli ja esimiehen tuki voisivat auttaa Päiviä, joka on (vielä) täysin työkykyinen, motivaation puutetta lukuun ottamatta?
Onko sinulla kokemuksia asiasta? Kerro mielipiteesi ja näkemyksesi!
Päivin tapaus on pysäyttävä, mutta tuskin ainoa esimerkki tämän hetken tilanteesta työelämässä. On totta, että työnantajat alkavat miettiä työntekijän mahdollista uudelleen sijoittamista vasta kun hänen fyysinen tai henkinen työkyky sitä vaatii. Tapaus kertoo siitä, että jotain työyhteisöissä olisi tehtävä, jotta ne säilyttäisivät hyvän toimintakykynsä.
VastaaPoistaUskon, että suomalaisten organisaatioiden kulttuuri ei välttämättä salli motivaation puutteen tai täysin uusien urasuunnitelmien puheeksi ottamista kovin helposti. Ajatellaan, että pitää pysyä nöyränä ja olla tyytyväinen tämän hetkiseen työpaikkaan – voisivathan asiat olla huonomminkin. Etenkin nyt kun elämme taloudellisesti epävakaita aikoja.
Totuus lienee kuitenkin se, että nuori sukupolvi ei välttämättä tyydy saman työn tekemiseen vuodesta toiseen vaan haluaa vaihtelua sekä mahdollisuutta kehittyä omassa työssään. Työelämäohjauksen kannalta Päivin tapauksessa onnistujia voisivat olla sekä Päivi että Oulun kaupunki, mikäli esimerkiksi Päivi voisi kouluttautua uudelleen työnsä ohessa ja aloittaa opiskelujen jälkeen uudessa tehtävässä, mutta saman työnantajan palveluksessa. Fiksut työnantajat katsovat huomista pidemmälle ja ottavat tällaiset tilanteet todesta! Alkuun tämä kuitenkin vaatii Päivin rohkeutta tuoda huolensa julki.