perjantai 22. helmikuuta 2013

Esimies moniosaava nuorallatanssijana


Johtajan/esimiehen rooleja
-       Motivaattori
  • Esittää hyvät perusteet ja ohjeet tehtävän tekemiseen. Motivaattori on yksiselitteinen ja johdonmukainen. Hän kertoo, miksi asia tulee tehdä.
-       Neuvonantaja
  • Jakaa tietoa ja kokemusta. Auttaa johdettavaa ymmärtämään, kuinka tehtävä suoritetaan. Kertoo, mitä ja miten tehdään.

-       Sparraaja
  • Kuuntelee mielipiteitä ja asenteita. Vahvistaa itseluottamusta. Haastaa johdettavaa ajattelemaan ja näkemään erilaisia mahdollisia ratkaisuja.
-       Valmentaja
  • Keskustelee johdettavan kanssa hänen kehityksestään ja uskomuksistaan. Tarkkailee toimintaa ja antaa neuvoja. Auttaa johdettavaa löytämään ja kehittämään parhaita työskentelytapoja.
-       Delegoija
  • Sopii tavoitteet ja seurannan. Antaa johdettavan valita keinot. Haastaa johdettavan – mitä jos? Haamuraja. Vahvistaa itsenäisyyttä.
-       Toiminnan mahdollistaja
  • Varmistaa riittävät resurssit – työkalut, muiden osastojen tuki, aika, raha.
-       Perustehtävään palauttaja
-       Esimies on nuorallatanssija
  • Ylin johto ‹–› Esimies (Taloudelliset lainalaisuudet, ammattiosaaminen) ‹–› Alaiset ‹–› Asiakkaat
  • Esimies on lojaali työnantajalle ja tiiminsä puolustaja.
-       Esimiehen perustehtäviä
  • Tavoitteiden asettaminen
  • Suunnittelu
  • Seuranta
  • Sitouttaminen
  • Voimavarojen irrotus
  • Kehittäminen
  • Työhönotto
  • Perehdyttäminen
  • Irtisanominen
-       Hyvällä esimiestyöskentelyllä saadaan usein enemmän aikaan kuin pelkällä omalla tekemisellä.
Jatkuva hellittämätön itsensä ja toiminnan kehittäminen
-       Hyvä johtaja on luova kehittäessään toimintaa.
-       Hän ottaa aikaa rauhalliselle asioiden pohdinnalle, ja hänellä on itsetunto kunnossa, jotta ideoita voi syntyä.
-       Energisyys + rentous = luovuus
-       Tietä käyden tie on vanki, vapaa on vain umpihanki. (Aaro Hellaakoski)
-       Kymmenkertaista arviointi -› johtajuus paranee.
-       Kun yhä uudestaan arvioit omaa johtamistasi, luet aiheeseen liittyvää kirjallisuutta, pyydät palautetta alaisiltasi – 20 vuoden päästä voit olla huippujohtaja.
-       Ole nöyrä, mutta luota itseesi ja omiin vahvuuksiisi. Kehitä erityisesti vahvuuksia, mutta korjaa myös heikkouksia.
-       Älä muuta toimivaa – älä korjaa ehjää.
Muistiinpanot koottu vankan kokemuksen omaavan myyntityön esimiehen Raine Elon esimiesvalmennukselta kevät 2009 (Educo Business School www.educo.fi)

2 kommenttia:

  1. Tämän blogin muissa kirjoituksissa käsittelemme erityisesti työpaikalla tapahtuvaa uraohjausta ja työelämäohjausta laajemminkin, aika lailla myöskin yksittäisen työntekijän näkökulmasta, joskin työelämäohjaus hyödyttää sekä työntekijää että organisaatiota. Miten Juha näet esimiehen rooli uraohjaajana? Voisiko tämän päivän ennustamattomilla työmarkkinoilla, joilta eläkevirat ovat kadonneet, olla esimiehen perustehtävänä myös työntekijöiden uraohjaus tai työntekijöiden ohjauksen mahdollistaminen? Näetkö tällaisen roolin istuvan esimiehen työnkuvaan?

    VastaaPoista
  2. Mielestäni uraohjaus ja sen mahdollistaminen istuisivat esimiehen rooliin vallan mainiosti, kun tähän varataan resurssia (=aikaa). Kehityskeskustelut ja muut intensiiviset kommunikointitilanteet esimiehen ja työntekijän välillä ovat aina mahdollisuuksia vaikuttaa asioihin. En oikeastaan näe mitään syytä, miksei esimies voisi toimia kyseisessä tehtävässä.

    Tietenkin esimies tarvitsee perehdytystä uraohjaukseen. Jos/kun kehityskeskusteluihin satsataan, työntekijää kuullaan ja rooli istutetaan tiimiin sopivaksi palvelemaan yrityksen tavoitteita, uralla eteneminen ja urasuunnittelu ovat mahdollisia.

    Itse näen lisäksi sellaisen pointin, että vaikka yrityksen tavoitteena on säilyttää hyvät työntekijät pitkään, siitä huolimatta jokaisen uralla etenemistä pitää tukea, vaikka se tarkoittaisi "ulos kasvamista" kyseisen firman palveluksista. Elämässä on tarkoitus jatkaa matkaa ja on ilmiselvää, että "aikansa kutakin". Harva työntekijä pysyy yrityksen palveluksissa koko työuraansa.

    Tietenkin tilanne on optimaalinen, kun yritys pystyy tarjoamaan haasteita kaikille yrityksen parissa työskenteleville, eikä kenenkään sen takia tarvitsisi vaihtaa firmaa ja jatkaa matkaa.

    VastaaPoista