keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Perheestä kilpailuetu

Minun perheaiheiset postaukseni ne vain jatkuvat. Mutta en voi olla nostamatta esiin tämän päivän sanomalehti Kalevan tekemää juttua "Perheestä kilpailuetu". Jutun mukaan perheystävällisyydestä on tulossa valtti työmarkkinoille. Työnantajan tulisi tähdätä perheystävällisyyteen, sillä tyytyväinen työntekijä on tuottelias.
"Jopa pienillä työajan ja työjärjestelyjen muutoksilla voidaan vaikuttaa sekä työntekijöiden että perheiden hyvinvointiin. Vaikutukset näkyvät työnteossa ja tyytyväisyydessä yksittäisten työntekijöiden, esimiesten ja sitä kautta koko työpaikan tasolla" toteaa projektipäällikkö Anna Kokko Väestöliitosta.
Väestöliitossa uskotaan, että perheystävällisyys on etu työmarkkinoilla, kun osaavasta työvoimasta ruvetaan tosissaan kisaamaan. Työn ja perheen mallikkaasta yhteensovittamisesta hyötyvät työnantaja, työntekijä, perheet, lapset ja viime kädessä koko yhteiskunta. Yhtenä esimerkkinä case Sonera: Soneran yksikkö osallistui Väestöliiton hankkeeseen, jonka konkreettisimpana hyötynä on ollut sairauspoissaolojen väheneminen sekä työntekijöiden tyytyväisyys, joka heijastuu myös asiakaspalvelussa asiakkaisiin. Ei ollenkaan pieniä etuja, mielestäni!

ote Väestöliiton nettisivuista: http://www.vaestoliitto.fi/perhe-ja-tyo/
Projektipäällikkö Anna Kokon mukaan harvalla työpaikalla voidaan toteuttaa kaikkea sitä hyvää ja kaunista, mikä voidaan listata. Mutta jokaisella työpaikalla voidaan tehdä jotakin, mikä parantaa tilannetta!

Tutustu Väestöliiton sivuihin, joille on mm. laadittu esimiehen muistilista!
http://www.vaestoliitto.fi/perhe-ja-tyo/

ote esimiehen muistilistasta: http://www.vaestoliitto.fi/perhe-ja-tyo/esimiehen-muistilista/


1 kommentti:

  1. Hyvä kirjoitus taas, Teea!

    Minusta työmarkkinoilla ja etenkin naisvaltaisilla aloilla korostuu yhä enemmän joustavauus. Monet ihmiset eivät halua tai käytännön järjestelyiden (perhe-elämän) takia pysty välttämättä sitoutumaan tiukkoihin ja säännöllisiin "tehdasmaisiin" työaikoihin. Perhe-elämään liittyvät haasteet (lasten vasu-keskustelut, neuvolassa käyttämiset ym.) ovat useimmiten naisen harteilla. Nämä perhe-elämään liittyvät asiat ovat yksi iso osa elämään ja ne tulee "synkronoida" työelämän kanssa.

    Työnantaja, joka pystyy olemaan joustava, saa vastavuoroisuusperiaatteen mukaisesti joustavuutta. Anna ensin ja pyydä vasta sitten. Kun työnantaja on reilu, ymmärtäväinen ja empaattinen, myös työntekijä on valmis joustamaan.

    Monesti pienilläkin järjestelyillä saa huomattavaa helpotusta asioihin ja hyvinvoiva työntekijä pysyy terveempänä myös. Esimiestehtävissä empatiakyky on isossa roolissa. Mielestäni esimiehen pitää pystyä ymmärtämään alaistensa elämäntilanteita ja niiden vaikutuksia työelämään. Olemme 2010-luvulla. Kiveenhakatut työajat eivät

    VastaaPoista